Síszemüveg vásárlási tanácsok

Hogyan válasszunk síszemüveget, snowboard szemüveget

A síszemüveg a síelés és a snowboardozás nélkülözhetetlen kiegészítője. Szükségünk van rá valamennyi időjárási viszontagság mellett. Szemünket védi a hideg ellenszéltől, amitől szemünk könnyezik. Hóesésben véd a hópihék, hókristályok okozta szúró fájdalomtól. Ködben a színezett lencsék kiemelik a homogén színű környezet kontúrjait, aminek köszönhetően, könnyebben észrevesszük a pálya egyenetlenségeit, a buckákat. Napsütésben pedig, mint egy napszemüveg véd az erős napsugaraktól, ami havas terepen fokozottan veszélyes, hiszen a hóról visszaverődő napsugár megsokszorozza a szemünket érő káros sugarak erejét.

A fent leírtakból is látszik, hogy egy jó síszemüvegnek számtalan technikai feltételnek kell megfelelnie. És még nem is említettük, hogy szemünk védelme mellett, mi mindent is kell még tudnia.

 Párásodás mentesség: Fontos szempont, hogy ne párásodjon. Ez ellen a SCOTT síszemüvegek többszörösen is védve vannak. Első lépésben például, egy síszemüveg lencse NO FOG™ eljáráson esik át, ami egy, a SCOTT által szabadalmaztatott technológiai folyamat. Célja, a lencse párásodásának megakadályozása illetve csökkentése. A párásodás elkerülését szolgálja a dupla lencse is, ami nem más, mint két lencse összeillesztve úgy, hogy közötte levegő maradjon. A SCOTT sí-, és snowboard szemüvegek a verseny és a gyermek síszemüvegek kivételével, mind dupla lencsével vannak ellátva. A párásodás megelőzésében fontos a síszemüveg megfelelő ventillációja. A szemüveg kerete és a lencsék úgy vannak tervezve, hogy síelés közben a menetszél cirkuláljon a szemüveg és az arc között úgy, hogy az szemünket ne zavarja.

 Célszerű ügyelni arra, hogy sapkánkat ne húzzuk rá a síszemüveg felső keretére, mert ott is vékony szivacsréteggel bevont szellőző rések vannak, aminek elzárásával óhatatlanul bepárásodik a síszemüveg. Hiszen az arcunk által termelt hő nem tud a sízemüvegből távozni, és lecsapódik a lencse belső falán. Az ACS betűjellel ellátott lencsék illetve síszemüvegek, kiemelt számú szellőző réssel rendelkeznek.

Az összes SCOTT lencse 100%-os UV A,B,C védelemmel van ellátva.

 

A fényviszonyoknak megfelelő lencse megválasztása nagyban befolyásolja a síelés élményét. Mivel hátitáskánk űrtartalma és zsebünk száma korlátozott, így célszerű átgondolni, hogy hány darab síszemüveget is vigyünk magunkkal. Nem beszélve arról, hogy mennyi pénzt is kellene kiadnunk, ha minden egyes fényviszonynak megfelelő színű lencsével ellátott síszemüveget kellene megvennünk. A SCOTT erre is nyújt megoldást, ugyanis az összes szemüvegében könnyedén lehet lencsét cserélni. Innentől kezdve elég egy szemüveg, és néhány számunkra már bevált kiegészítő lencse, amit a hirtelen jött időváltozás esetén, könnyedén kicserélhetünk.

A fényviszonyoknak megfelelő lencse megválasztása nagyban befolyásolja a síelés élményét. Mivel hátitáskánk űrtartalma és zsebünk száma korlátozott, így célszerű átgondolni, hogy hány darab síszemüveget is vigyünk magunkkal. Nem beszélve arról, hogy mennyi pénzt is kellene kiadnunk, ha minden egyes fényviszonynak megfelelő színű lencsével ellátott síszemüveget kellene megvennünk. A SCOTT erre is nyújt megoldást, ugyanis az összes szemüvegében könnyedén lehet lencsét cserélni. Innentől kezdve elég egy szemüveg, és néhány számunkra már bevált kiegészítő lencse, amit a hirtelen jött időváltozás esetén, könnyedén kicserélhetünk.

Néhány alap lencsetípus:

 Amplifier lencse, narancsos, rózsaszínes árnyalatú lencse, ami ideális egy átlagos napon. Nem túl sötét, de egy felhős, szűrt napsütéses időben is véd. Kontúrokat élesítő hatás.

Natural light lencse, ami színváltozás nélkül adja vissza a természetes színeket. Ez is az átlagos időjárási fényviszonyokhoz tökéletesen alkalmas. De nagyon jól működik ködös és gyengébb fényviszonyok esetén is.

Light sensitive lencse, aminek fényáteresztő képessége 15% és 45% között változik attól függően, hogy a napsütés erősebb vagy gyengébb. Ezt a lencsét, már szélesebb tartományban tudjuk használni.

Illuminator lencse szürkületre, a legsötétebb napokra ajánlott, amikor a fényviszonyok nagyon alacsonyak.

Solar blocker lencse, ami leginkább az erős napsütéses napokra ajánlott, sötét lencse, kevés fényáteresztőséggel.

 

A megfelelő illeszkedésű síszemüveg is fontos szempont. Arcunk méretéhez képest ne legyen se túl kicsi, se túl nagy a választott snowboard szemüveg. Amire ügyelnünk kell, hogy jól lássunk benne, a periférikus látószöge széles legyen.

 A SCOTT által szabadalmazott FIT SYSTEM segítségével, a szemüveg keretét be tudjuk állítani úgy, hogy az arcunkra 100%-os tökéletességgel illeszkedjen. A magasabb kategóriájú síszemüvegeknek a keret alsó részén található egy csavar, aminek állításával 4 mm-en belül tudjuk a keretet négy irányban állítani.

 A kényelmet szolgálja a keretet párnázó szivacsréteg is, aminek mindamellett, hogy puha, több funkciója is van. A szivacsrétegnek feladata például az is, hogy a verejtéket felitassa, megakadályozva ezzel a páraképződét. A SCOTT síszemüvegeken található többrétegű szivacsréteg egyike antibakteriális anyagból készült.

A méret kiválasztásánál érdemes figyelni arra, hogy bukósisak használata esetén, a bukósisakhoz illeszkedjen. Itt nem feltétlenül a színre gondolok, hanem elsősorban arra, hogy a bukósisak arcunkat keretező nyílásába illeszkedő legyen. Előfordulhat, hogy ha túl nagy a választott síszemüveg, és nem fér be a keretbe, akkor nem illeszkedik arcunkra vagy a bukósisakunkat tolja fel fejünk tetejére. Ha túl kicsi a választott szemüveg a nyíláshoz képest, akkor pedig az arcunk védelme nem lesz tökéletes.

 Fontos az is, hogy a síszemüveg pántja rögzíthető legyen a bukósisakhoz. A bukósisakokon hátul található többféle megoldással egy rögzítő klipsz, ami segítségével tudjuk a síszemüveg pántját rögzíteni. A SCOTT síszemüvegek pántjai úgy lettek kialakítva, hogy azok minden bukósisak típushoz kompatibilisek legyenek.

Vannak modellek, melyeknek pántja belső fele szilikonos, tapadásával megakadályozza, hogy a bukósisakról lecsússzon.

A copfos női használókra is gondolt a SCOTT, ugyanis a kimondottan női modellek nyitható klipsszel vannak ellátva, ami megkönnyíti a síszemüveg fel-, és levételét.

Az OTG szemüvegek speciálisan a szemüveget viselőknek fejlesztették ki. Mélyebb kiképzése lehetővé teszi, hogy a szemüveg elférjen a síszemüvegen belül.

Remélem, sikerült hasznos tanáccsal ellátnom. Kérem, tekintse át a SCOTT síszemüvegek kínálatát, amik nem csak technikai felszereltségükben egyedülállóak, hanem megjelenésükben is. Jó böngészést!