hírfolyam

Védelem a meleg és az UV sugarak ellen

2020.10.15 18:14
Védelem a meleg és az UV sugarak ellen

 

 

A közvetlen napfénynek kitett  sötét színű anyagok több fényt nyelnek el, mint a világos színűek. A hőelnyelés minimálisra csökkenthető a schloeller® cég által fejlesztett új technológiájával készült anyagokkal. 

 

 

 

 

coaldblack                         

 

A coldblack®  textíliák mindamellett, hogy radikálisan csökkentik a  hőfelhalmozódást, azaz kevésbe melegszík fel az anyag és alatta a bőrünk, további hasznos tulajdonsága, hogy megbízható védelmet nyújt a nap káros UV sugarai ellen. Ez különösen fontos a világos anyagok esetében. Minden színezett textíliához minimum 30 UFP védelem garantált úgy, hogy az bármi módon befolyásolná az anyag külső esztétikai megjelenését.

 

 

3XDRY anyag

 

 

A 3XDRY technológia jelentése:

A 3XDRY® technológia egy olyan utókezelési eljárás, melynek során az anyag külső és belső felületén két ellentétes tulajdonság ötvöződik; víztaszítás a külső részen és párologtatás a belső felületen.  

A hármas szám, három tulajdonságot utal:

  • víztaszítás
  • légáteresztés
  • gyors száradás

 

 

A 3XDRY működési elve:

A 3XDRY® felület két technológiát ötvöz egyetlen szöveten. Kívülről a szövet hidrofób, azaz  víztaszító réteget kap, ami megbízhatóan taszítja a nedvességet.

Az anyag belső felületén  a szövet hidrofil, azaz  vízáteresztő felülettel van ellátva. Ennek a hidrofil felületnek köszönhető, hogy a textil rostjai a nedvességet könnyen felszívják és nagy területen szétoszlik. A nedvesség így gyorsan el tud párologni.

A külső felületet ellátó hidrofób réteg még azt is megakadályozza, hogy a belülről érkező  nedvesség a külső felszínen nyomot hagyjon.

A cikkben használt képek és tartalom a https://www.schoeller-textiles.com/en/technologies/3xdry-bio oldalról származnak.